KAVRAM HARİTASI OLUŞTURMA


https://bubbl.us/NTA5OTU3MS85NzY4ODAxLzg2NWQzOTg3ZGE3MjM1NDQ0OTFjNTE2Njg3YWI2ZDEy-X

    Yukarıda vermiş olduğum link, bubble us uygulaması ile oluşturduğumuz kavram haritası örneğidir.



    Kavram haritasını nasıl oluşturulur ya da oluştururken nelere dikkat etmeliyiz biraz bu konudan bahsedelim. Kavram haritası nedir dersek; Belirli konulardaki kavramlar ve bunlar arasındaki ilişkileri grafiksel yapılar içinde özetlemeyi sağlayan iyi boyutlu bir şemadır. Kavram haritaları tek bir kavramın aynı kategorideki diğer kavramlarla ilişkisini belirten somut grafiklerdir. Kavram haritaları öğrencilerin öğrenmeleri gereken kavramların neler olduğunu ve bu kavramlar arasında nasıl bir bağ kurulacağını gösteren planlama düzenekleri olarak düşünülebilir. Buble us uygulamasında kavram haritası hazırlamadan önce konumuzu belirledik ve bu konuyu en iyi anlatacak kısa cümleler veya anahtar kelimeleri tercih ettik. Zaten kavram haritasının da temelinde kısa kelimelerle konuyu en iyi şekilde anlatma vardır. Daha sonra belirlediğimiz bu kelimeleri kavram haritamıza yerleştiriyoruz. Yerleştirirken dikkat etmemiz gereken diğer bir husus ise bütünü görebilmek ve ekranı yaklaştırmadan da yazıları okuyabilmek. Kavram haritası örneği;


Peki bu kavram haritaları ne gibi fayda sağlayabilir, Öğretmenler tarafından kavram haritası hazırlanarak öğrencilere gösterildiğinde görsel olarak kavramların birbiri ile ilişkisi daha iyi anlaşılmakta ve kavramların öğrenilmesi daha kolay hale gelmektedir.
Kavram haritaları öğrenciler tarafından hazırlandığı zaman öğrencileri bir ders konusunda geçen kavramları bulmaya ve onları ilişkilendirmeye zorlamaktadır. Öğrenciler kendi kendilerine ders konularının anlamlı bir biçimde öğrenilmesini öğrenmektedir. 
    Dersin her aşamasında farklı amaçlarla kullanılır. Dersin girişinde ön organize edici olarak, dersin gelişim kısmında öğretim materyali olarak, dersin sonuç kısmında ise hem özet hemde değerlendirme yapmak için kullanılabilir. Kavram haritası bir karton yada kağıt üzerine çizilerek de yapılabildiği gibi artık teknolojinin gelişmesi ile buble us gibi programlarla kolaylıkla yapılabilmektedir. Kavram haritalarının derste kullanımını destekliyorum, etkili, kolay, kalıcı öğrenme sağlanabileceğine inanıyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÇENGEL BULMACA OLUŞTURMA

QUIZLET ÇALIŞMA SETİ OLUŞTURMA