ÇENGEL BULMACA OLUŞTURMA


 https://crosswordlabs.com/view/metin-turleri-8

    Yukarıda vermiş olduğum link metin türleri ile ilgili hazırlamış olduğum çengel bulmaca örneğidir. Bu bulmacayı nasıl hazırladığıma ve hazırlarken hangi yolları izlediğime gelelim.
    Bulmacayı hazırlarken kullandığım uygulamanın adı "Crossword Labs" bu uygulama İngilizce ve ne yazık ki Türkçe şekilde kullanılamıyor. Türkçe'ye çevirdiğimizde sayfa hata veriyor ve hazırladığımız bulmaca bozuluyor. Ama olumlu yönden bakacak olursak bu program ile son derece kolay şekilde çengel bulmacalar hazırlayabiliriz. İlk olarak bir konu yani tema belirliyoruz. Alanımız Türkçe olduğundan dolayı Türkçe ders kitabındaki temalardan, konulardan faydalanabiliriz. Ben yukarıdaki çalışmamda 'Metin Türleri' ni ele aldım. Konumuzu belirledikten sonra konuyla ilgili sorular belirliyoruz. Ön hazırlığımızı yapıp taslağımızı oluşturduktan sonra programda uygulamaya başlıyoruz. Programda "Crossword Title" yazan kısma bulmacamızın başlığını giriyoruz. Daha sonra başlığın hemen altındaki boş alana sorularımızı ve aynı satıra bir boşluk bırakıp cevaplarımızı yazıyoruz. En sonunda ise "create a passcode" yazan kısma bulmacamıza bir şifre oluşturuyoruz. Bu şifreyi sadece biz bileceğimiz için cevapları sadece biz görebiliriz. Bütün bu basamakları tamamladıktan sonra "generate" tuşuna basıp bulmacamızı oluşturuyoruz. İşte bütün işlemler bu kadar basit. Bulmaca sayesinde öğrencilerimizin öğrenme seviyelerini de ölebiliriz. Eğlenirken öğrenmelerini sağlayabilriz. Aşağıdaki resim anlatmış olduğum sayfanın örneğidir.
 

    Yukarıda vermiş olduğum resim çalışmanızın son halinin nasıl görüneceği hakkında bilgi vermektedir. "Share" yazan kısımdan yaptığınız çalışmayı paylaşabilirsiniz. Dilerseniz pdf şeklinde de indirebilir, öğrencilere yazılı şeklinde uygulayabilirsiniz. Peki bulmacanın ne gibi yararı olabilir ve ne gibi katkılar sağlayabilir dersek. Genel olarak bulmacanın yararlarına baktığımızda;

    1. Psikolojik olarak destek sağlar.
   
    2.  Pratik zekayı arttırır. 

    3. Unutkanlığı azaltır.

    4. Konuşma diline katkı sağlar. 

    5. Kapasiteyi arttırır. 


    6. Hafızayı güçlendirir.


    Gibi bir çok faydasıyla karşılaşırız.
    Öğrencilerimize uygulayabileceğimiz, yararlı, öğrenmeye katkısının olacağı, eğlenirken öğrenmenin sağlanacağı etkili, iyi bir çalışma diyebiliriz.    


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAVRAM HARİTASI OLUŞTURMA

QUIZLET ÇALIŞMA SETİ OLUŞTURMA